Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Παλαιόχωρα {'hide':'true'}

 
Παλαιόχωρα
Μεταφορές με Taxi Παλαιοχώρα Κρήτης

Η Παλαιόχωρα είναι μια μικρή πόλη στα Χανιά στην Ελλάδα. Βρίσκεται 77 χλμ νότια των Χανίων, στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης και καταλαμβάνει μια μικρή χερσόνησο 400m πλάτος και 700 μέτρα μήκος. Η πόλη βρίσκεται κατά μήκος 11 χιλιομέτρων που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος. Είναι η έδρα του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και ο πληθυσμός της ήταν 2.213 στην απογραφή του 2001.
 
Η Παλαιόχωρα έχει κρυστάλλινα νερά, καλά οργανωμένες παραλίες, όμορφα και απομονωμένα μικρά λιμανάκια. Εξυπηρετείται από πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Οι υποδομές στην Παλαιόχωρα περιλαμβάνουν υποκαταστήματα τραπεζών, ένα ταχυδρομείο, ένα κεντρικό γραφείο με δυνατότητα τηλεφώνου, κέντρο υγείας, γραφεία γιατρού, οδοντιατρεία, φαρμακεία, ένα αστυνομικό τμήμα, ένα ακτοφυλακή και στο τελωνείο, και πολλά είδη των καταστημάτων. Μικρά συμβατικά πλοία συνδέουν την Παλαιόχωρα με Σούγια, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων και Γαύδου.
 
Τα τοπικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν την παρατήρηση αγριολούλουδων την άνοιξη, την ευκαιρία να δείτε βενετσιάνικα και βυζαντινές τοιχογραφίες σε ορισμένες από τις τοπικές εκκλησίες (εκείνες που βρίσκονται στην τοποθεσία Άνυδροι και στο Βουτά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές). Το κοντινό χωριό Αζογυρές, 5 χλμ., περιλαμβάνει ένα μουσείο αφιερωμένο στην περιοχή, καθώς και το, τώρα άδειο, Μοναστήρι των 99 Αγίων Πατέρων αλλά και το μεγαλύτερο πλάτανο στο νησί. Το 2009 έχει προγραμματιστεί να ανοίξει μια σειρά από σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας στην περιοχή και η πόλη είναι σχετικά με το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Απόσταση.
 
Ιστορία
Το 1278, ο Ενετός στρατηγός Μαρίνο Γραδενίγο έχτισαν ένα φρούριο στην περιοχή της Παλαιόχωρας, το οποίο ονομάζεται “Σέλινο Καστέλι”. Το φρούριο έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την επαρχία, που ονομαζόταν παλαιότερα “Ορεινά», η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε “Σέλινο”. Το φρούριο καταστράφηκε το 1332 και ξαναχτίστηκε το 1334. Κοντά στο φρούριο, οι Βενετοί ίδρυσαν έναν νέο οικισμό για τους εργαζόμενους και τους εμπόρους που ονομάζεται Βούργο. Ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το φρούριο το 1539, αλλά αργότερα το 1595 Dolf την ανανεωμένη. Το 1645, οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη και τροποποίησαν το φρούριο για να ταιριάζει στις ανάγκες τους.
 
Το 1834 ένας Άγγλος περιηγητής Robert Pashley, βρήκε το φρούριο κατεστραμμένο ολοσχερώς και το σύνολο της περιοχής, χωρίς κατοίκους και με μόνο μια σιταποθήκη και ένα ή δύο μικρά κτίρια αριστερά. Το 1866 η επιστροφή κατοίκων της Παλαιόχωρας ξεκίνησε.
 
Τον Δεκέμβριο του 1866 κατά τη διάρκεια της Κρητικής εξέγερσης εναντίον των Τούρκων, το βρετανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού Assurance μετέφερε περίπου 340 γυναίκες και παιδιά από την Παλαιόχωρα, γνωστή τότε ως Σέλινο Καστέλι / Καστέλλι, στον Πειραιά για την ασφάλειά του. Αυτό προκάλεσ διπλωματικό επεισόδιο δεδομένου ότι οι οθωμανικές αρχές κατηγόρησε την Βρετανία ότι βοηθάει τους με τους Κρητικούς επαναστάτες. Ρωσικά πολεμικά πλοία ακολούθησαν το παράδειγμά των Βρετανών με την υποδοχή προσφύγων από το Λουτρό και τη Σούγια, ανατολικά της Παλαιόχωρας.
 
Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, στην πόλη διαδραματίστηκαν πολλές μάχες μεταξύ των μηχανοκίνητων στρατευμάτων του 95ου Γερμανικού Τάγματος και του ογδόου Ελληνικό Σύνταγμα (προσωρινό) με στοιχεία της Κρητικής Χωροφυλακής. Οι Γερμανοί έχτισαν μια σειρά από πυροβολεία από το Βενετσιάνικο Κάστρο Φορτέτζα και τα λείψανά τους, εξακολουθούν να υπάρχουν.
 
Η γενική φάση της αστικοποίησης που ξεκίνησε σε άλλα μέρη της Ελλάδα στη δεκαετία του 1960, έλαβε χώρα το 1950 στο γειτονικό νησί της Γαύδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι νησιώτες αντάλλαξαν τη γη τους στη Γαύδο για την πρώην τουρκική γη στην Κρήτη, η οποία είχε καταστεί πλέον ανταλλάξιμη ένα κρατικό πρόγραμμα. Δημιούργησαν μια κοινότητα είναι γνωστή ως “Γαυδιώτικα”, στο τμήμα της «παλιάς πόλης» της Παλαιόχωρας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.
Παλαιοχώρα, Χανιά | Κρήτη
Τη: 2823041368 Κιν: 6972533854
E-mail: palaiochorataxi@gmail.com